Video on keskeinen sisällön muoto verkko-opetuksessa. Nyt on helpompaa kuin koskaan laatia laadukas video verkkokurssille. Videolla on opetuskäytössä monia hyötyjä – se havainnollistaa monimutkaisiakin aihepiirejä lähestyttävästi, voi parantaa opiskelijakeskeistä pedagogiaa, sekä tehdä verkkokurssista saavutettavamman.
Mikä tahansa video ei kuitenkaan automaattisesti paranna oppimistuloksia. Sisällöntuottajan kannattaakin ymmärtää, millainen on laadukas video. Tässä artikkelissa avaamme empiiriseen näyttöön perustuvia tapoja aidosti tehokkaiden videoiden toteuttamiseen.
Laadi video verkkokurssille ja paranna oppimistuloksia
Video verkkokurssille on hyvin käytettynä potentiaalia parantaa oppimateriaalien tehokkuutta ja oppimistuloksia.
Video voi tehdä oppimateriaaleista houkuttelevampia. Videomuotoiset moduulit voivat olla opiskelijan kannalta mielenkiintoisempia ja monipuolisempia kuin pelkkien tekstisisältöjen lukeminen. Tämän ansiosta videoiden hyödyntäminen voi parantaa verkkokurssin käyttäjäkokemusta.
Video havainnollistaa vaikeita aiheita. Video voi myös olla erinomainen työkalu, jolla monimutkaisista aiheista ja käsitteistä tehdään selkeämpiä ja helpompia ymmärtää. Videota voidaan hyödyntää asioiden tehokkaampaan ja mielekkäämpään havainnollistamiseen.
Video verkkokurssille voi olla saavutettava sisältömuoto. Video täydentää opettajan työkalupakkia ja mahdollistaa laajemman sisällöntuotannon. Sen avulla voidaan havainnollistaa opittavia asioita myös esimerkiksi opiskelijoille, joilla on vaikeuksia lukea tai vajavainen kielitaito.
Video tukee opiskelijakeskeistä oppimista. Videolla on myös potentiaalia olla rakentava osa opiskelijakeskeistä opetusta, oli kyseessä sitten hybridiopetus tai täysin verkossa tapahtuva opetus. Videon avulla käsiteltäviä aihepiirejä voidaan havainnollistaa opiskelijoille tehokkaammin ennen luokkaopetusta, jolloin kasvotusten voidaan keskittyä soveltamaan opittua.
Millainen video verkkokurssille toimii parhaiten
Videoiden on osoitettu olevan hyvin toteutettuna tarkoituksenmukainen opetuksen työkalu, joka tekee oppimisesta mielekkäämpää ja joka parantaa oppimistuloksia. Samaan aikaan mikä tahansa video ei automaattisesti kohenna opetuksen laatua, vaan sen tulee sopia tarkoitukseensa.
Video tukee oppimista silloin, kun se on sisällöltään sopivan vaikea, ylläpitää oppijan huomiota ja tukee aktiivista oppimista. Sisällöntuottajan tulee siis ymmärtää videon tavoitteet hyvin ja suunnitella video mahdollisimman hyvin käyttötarkoitukseensa sopivaksi.
“Video tukee oppimista, kun se on sisällöltään sopivan vaikea, ylläpitää oppijan huomiota ja tukee aktiivista oppimista.”
Opetuksen tukena on mahdollista käyttää monenlaisia erilaisia videoita. Niitä voidaan käyttää myös monella tapaa osana laajempaa opetuksen kokonaisuutta. Sisällöntuottajan tuleekin harkita tarkkaan, miten opiskelijoiden tarpeet ja sisällöntuotannon resurssit saadaan kohtaamaan mahdollisimman hyvin.
Laadi sisällöltään sopivan vaikea video verkkokurssille
Ihmisen kyky käsitellä ja muistaa uutta tietoa on rajallinen. Jos liian lyhyeen aikaan sisällytetään liikaa sisältöä tai se muotoillaan epäselvästi, videosta saatava hyöty on vähäisempi. Jo videon käsikirjoitusvaiheessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, miten video on rakennettu ja mitä se sisältää.
Jos videolla käsitellään hyvin laajoja, haastavia tai yksityiskohtaisia aiheita, se kannattaa jakaa useampaan lyhyeen temaattiseen videoon. Tiedon pilkkominen selkeisiin kokonaisuuksiin tekee kokonaisuuksien ja asiayhteyksien havaitsemisesta helpompaa.
Tärkeitä aiheita, käsitteitä ja yhteyksiä tulee korostaa. Tämä voi tapahtua visuaalisten avusteiden kanssa, korostamalla aiheita ääniraidalla tai toistamalla keskeisiä asioita useaan kertaan.
Videon ei tarvitse olla yksi yhteen luentotallenteen kanssa. Päin vastoin videoista kannatta tehdä tarkoitusella lyhyempiä ja suppeampia kuin normaali luento. Luento, jonka aikana yksi osapuoli puhuu yli puoli tuntia, ei ole optimaalinen tapa jakaa tietoa. Videota voi hyödyntää pitkän luennon sijaan selittämään ytimekkäämpiä asiakokonaisuuksia.
Pidä opiskelijoiden huomio
Etenkin verkossa on suuri riski, että videota ei katsota loppuun – tai ei lainkaan. Videosta voi tehdä houkuttelevan monella tapaa – sitomalla sen osaksi laajempaa kokonaisuutta, esittämällä sen sisällöstä kysymyksiä, tai panostamalla sisällön kiinnostavuuteen.
Verkko- ja hybridiopetus ei ole suoraan verrattavissa perinteiseen luokkaopetukseen. Video tai luento joka toimisi kasvotusten ei välttämättä toimi verkkokurssilla. Sisällön ja muodon ohella erittäin tärkeä elementti on videon pituus.
Verkkokurssilla julkaistavan videon pituudesta ei ole kiveen hakattua sääntöä. Eripituiset videot voivat toimia eri asiayhteyksissä. Esimerkiksi MOOC-tyyppisillä kursseilla 6 minuuttia on havaittu toimivaksi rajaksi, mutta esimerkiksi tutkintoon johtavissa opinnoissa pidempikin video voi toimia.
Korkeintaan 5-10 minuuttia pitkä video voi olla hyvä peukalosääntö, mutta verkosta voit löytää paljonkin tästä poikkeavia suosituksia. Pitkät videot kannattaa myös jakaa pienempii moduuleihin – siis yksi 30 minuutin tallenne kannattaa jakaa 3-5 temaattisena videona.
Ole kuitenkin valmis käyttämään pelisilmää ja soveltamaan videon pituutta ja sisältöä yleisösi tarpeisiin.
Aktivoi opiskelijoita videon katsomiseen
Videon ei tarvitse – eikä kannata – olla passiivinen sisältö. Mikäli opiskelijoita ei kannusteta hyödyntämään videota, se saatetaan kuluttaa passiivisesti. Tällöin videosta ei saada irti kaikkea sen mahdollista hyötyä.
Videosta voi tehdä aktiivisen oppimateriaalin usealla tavalla. Video voidaan tuoda osaksi laajempaa aktiviteettia tai sen perusteella voidaan edellyttää toteutettavan harjoitteita. Verkkokurssilla video voi olla aktiviteetti jo itsessään. Koulutuskäytössä yleinen H5P -työkalu mahdollistaa interaktiivisten videoiden toteuttamisen, jolloin videoon voidaan integroida kysymyksiä ja pop up -ikkunoita.
Videoon liittyvät kysymykset, harjoitteet ja projektit kannustavat oppijoita käsittelemään videon sisältöä aktiivisemmin. Tämä parantaa oppimistuloksia ja helpottaa uuden tiedon sisäistämistä, hyödyntäen verkko-opiskelun erityispiirteitä ketterästi. Etenkin interaktiiviset videot ovat hyvin skaalautuva työkalu, jolla suurtenkin ryhmien aktivoiminen on tehokasta.
Jaa video verkkokurssille Workseed -oppimisympäristössä
Workseed -oppimisympäristö tekee videoiden käyttämisestä opetuksessa helppoa. Videoita voi upottaa osaksi monia eri sisältötyyppejä ja niistä voi tehdä helposti opiskelijakeskeisiä aktiviteetteja.
Video verkkokurssille on helppo upottaa ulkoisista videopalveluista, kuten YouTube ja Vimeo. Omalle tietokoneelle tallennettuja videotiedostoja voi myös ladata suoraan alustalle. Alustan tukema H5P -lisäosa tekee videoiden hyödyntämisestä interaktiivisina harjoitteina tai osana luentoesityksiä vaivatonta ja tehokasta.
Voit lukea blogistamme vinkkejä, joilla voit kierrättää vanhoja sisältöjä videosisällöiksi.
Mikäli haluat tutustua alustan ominaisuuksiin tarkemmin, voit varata demon täällä. Asiantuntijamme auttavat sinua kartoittamaan, miten Workseed voi parantaa opetuksen työnkulkua juuri sinun organisaatiossasi.