Ohjaaja on harjoittelun keskeinen osa
Harjoitteluohjaajat tai työpaikkaohjaajat ovat työssä tapahtuvan oppimisen aikana opiskelijan lähimpänä tukena. Heillä on parhaat edellytykset tarjota opiskelijalle palautetta ja samalla pitää opettajan tilannekuva ajan tasalla harjoittelun etenemisestä. Ohjaajalla onkin merkittävä vastuu opiskelijan opintojen etenemisestä, ja tämä vastuu on vain kasvanut, kun työelämässä oppiminen on yleistynyt.
Vaikka ohjauksen edellytyksiin ollaan esimerkiksi Karvin ja OPH:n tutkimusten mukaan pääosin tyytyväisiä, resurssien riittävyydessä on haasteita. Moni ohjaaja kokee haasteita roolissaan tai ei saa riittävästi tukea ohjaamiseen. Tämä tekee ohjaajien osaamisen kehittämisestä ja oppilaitosten yhteistyön vahvistamisesta yritysten kanssa keskeisen tavoitteen.
LAB-ammattikorkeakoulu on tässä edelläkävijän asemassa. Ammattikorkeakoulu on kehittänyt yhteistyötä ohjaajien kanssa ottamalla käyttöön Workseed-oppimisympäristössä toteutetun perehdytyskurssin ohjaajille. Alla kerromme lisää siitä, miten oppimisympäristöt voivat helpottaa ohjaajien työtä ja vahvistaa oppilaitosten ja harjoittelupaikkojen välistä yhteistyötä.
Ohjaajat tarvitsevat enemmän tukea
Ohjaajilta odotetaan paljon. Heillä tulee olla vahva substanssiosaaminen omalla ammattialallaan, mutta myös pedagogiset taidot, jotka mahdollistavat tehokkaan ja tuloksellisen ohjauksen. Kuitenkin ohjaajien saama tuki on yksi suurimmista haasteista työelämässä oppimisessa.
Esimerkiksi OAJ:n toteuttama Ammatillisen koulutuksen ilmapuntari tuo esiin opettajien kokemuksia ohjaajien valmiuksista. Vain hieman yli puolet (59 %) opettajista kokee, että ohjaajat tukevat opiskelijoita riittävästi.
”41 % opettajista kokee, etteivät ohjaajat tue opiskelijoita riittävästi.”
Lisäksi tutkimus osoittaa, että 76 % vastaajista kaipaisi parempia resursseja opiskelijoiden ohjaamiseen ja yhteydenpitoon työssäoppimisen aikana. Samalla 51 % vastaajista toivoo, että ohjaajat osallistuisivat pakolliseen perehdytykseen ennen opiskelijan harjoittelujakson alkua.
Nämä tulokset korostavat, miten tärkeää on kehittää yhteistyötä ohjaajien kanssa. Ohjaajat ovat avainasemassa työpaikalla tapahtuvan oppimisen onnistumisessa, joten riittävä tuki, selkeä viestintä ja resurssit ovat elintärkeitä.
Miten oppimisympäristö voi helpottaa ohjaajien työtä
Karvin Kumppanina työelämässä -selvityksen mukaan oppimisympäristöjen käyttö työelämässä oppimisen tukena on vielä kehittyvää. Tämä on valitettavaa, sillä verkko-oppimisympäristö voi tarjota merkittävää tukea ohjaajille ja auttaa vastaamaan moniin työssäoppimisen haasteisiin.
Verkko-oppimisympäristö voi tehostaa harjoittelun ohjaamista monella tapaa, kuten:
- Viestinnän keskittäminen yhteen alustaan: Ohjaajien ja oppilaitosten välinen viestintä voidaan keskittää yhteen paikkaan. Tämä parantaa viestinnän tehokkuutta ja vähentää tietoturva- ja henkilötieto-ongelmia.
- Ajantasaiset tiedot työpaikoista: Oppimisympäristö mahdollistaa työssäoppimispaikkojen yhteystietojen ja muiden olennaisten tietojen ajantasaisuuden ja helpon saatavuuden.
- Helppo perehdytys: Ohjaajille voidaan tarjota standardisoitu perehdytyskurssi, joka on saatavilla ennen harjoittelujakson alkua ja myös sen aikana.
- Riittävät ennakkotiedot: Ohjaajat saavat oppimisympäristön avulla kattavan kuvan opiskelijan tavoitteista, taustasta ja harjoittelujakson sisällöstä, mikä helpottaa ohjaamista.
Miten LAB AMK perehdyttää ohjaajat Workseedin avulla
LAB-ammattikorkeakoulu on osana HAVUJA-hanketta kehittänyt sote-alan houkuttelevuutta ja harjoittelujaksojen toteutusta. Hankkeen yhteydessä LAB on aloittanut Workseed-oppimisympäristössä toteutetun perehdytyskurssin tarjoamisen ohjaajille.
Standardisoitu verkkoperehdytys on osoittautunut mielekkääksi ja sitouttavaksi tavaksi valmistella ohjaajia tehtäviinsä. Verrattuna staattiseen oppimateriaaliin tai perinteiseen lähikoulutukseen, verkkokurssi on sekä kustannustehokkaampi että joustavampi. Ohjaajat voivat suorittaa kurssin itselleen sopivaan aikaan ja palata materiaaleihin myöhemmin tarpeen mukaan.
Syyslukukaudella 2024 pilotoitu kurssi saavutti erinomaiset tulokset: Lähes 200 ohjaajaa suoritti kurssin, ja kaikki palautekyselyyn vastanneet kokivat kurssin tukevan heidän työtään. He suosittelisivat sitä myös kollegoilleen. Erityisesti koulutuksen lyhyys, ytimekkyys ja aiheiden relevanssi saivat kiitosta.
Paranna yhteistyötä ohjaajien kanssa Workseedillä
Workseed-oppimisympäristön sydän sykkii rakentavalle yhteistyölle oppilaitoksen ja työssäoppimispaikan välillä. Se on suunniteltu tukemaan käytännön taitojen oppimista ja mahdollistaa tehokkaan ohjauksen sekä ohjaajien perehdyttämisen.
Workseed tarjoaa työkaluja viestintään, ohjaukseen ja ohjaajan tukemiseen. Se auttaa vahvistamaan oppilaitoksen ja työelämän välistä vuorovaikutusta. Jos haluat tietää lisää Workseedin mahdollisuuksista, voit varata tuote-esittelyn asiantuntijoidemme kanssa.
Mietitkö vielä, miten valita oikea oppimisympäristö? Suosittelemme tutustumaan artikkeliimme, joka antaa vinkkejä valintaprosessiin ja auttaa tekemään oikean ratkaisun oppilaitoksen tarpeisiin perustuen.