Ketterä plagiaatintunnistus suoraan oppimisympäristössä

Plagiaatintunnistus on keskeinen prosessi ammattikorkeakouluissa. Plagiarismi on keskeinen ja hyvin yleinen väärinkäytös – oli se sitten tahallista tai tahatonta. Digitaalisten työkalujen ja etäopetuksen yleistyessä myös plagiarismi helpottuu – ja siihen puuttuminen koetaan entistä tärkeämmäksi. Plagiaatintunnistus on myös tärkeä työkalu akateemisen kirjoittamisen ja oikeaoppisen siteeraamisen taitojen kehittämiselle myös ammattikorkeakoulussa.

Sisältöjen kopioiminen verkosta ja käyttäminen osana omia projekteja ilman riittäviä viittauksia on erittäin helppo tehdä vahingossa tai tahallaan. Tekoälyavusteiset työkalut tekevät plagiarismista entistä vaikeampaa, sillä tekoälyllä tuotettuja tekstejä ei voi tunnistaa vain vertaamalla niiden sisältöä olemassa olevaan tietokantaan. 

Työkalut kuten Turnitin voivat kuitenkin myös tuottaa hallinnollista työtä, mikäli niitä ei integroida riittävän hyvin oppilaitoksen työnkulkuun. 

Workseed vastaa tähän ongelmaan uudella integraatiolla, jolla Turnitin -plagiaatintunnistus tuodaan automaattiseksi osaksi kirjallisten tehtävien palautusta ammattikorkeakoulussa.

Plagiaatintunnistus ammattikorkeakouluissa


Teknologian kehitys ja muutokset opetuksen käytännön järjestelyissä ovat
mullistaneet plagiarismin kentän monella tapaa. Laajentunut opetus verkossa ja digitaalisten työkalujen hyödyntäminen tekevät plagiarismin havaitsemisesta haastavampaa kuin koskaan. 

Automaattiset plagiarismin tunnistamista helpottavat työkalut ovat usein välttämättömiä apuvälineitä. Ne auttavat opettajaa tunnistamaan mahdollisia plagiarismin tunnusmerkkejä ja perustelemaan mahdollisen tutkinnan aloittamista läpinäkyvästi. Huonosti sovellettuina ne voivat kuitenkin aiheuttaa ylimääräistä työtä opettajalle, kuten:

Manuaalinen tiedonsyöttö vie aikaa. Turnitin on käytettävissä omassa käyttöliittymässä tai integroituna oppilaitoksen opetusympäristöihin. Jos integraatioita tärkeimpiin järjestelmiin ei ole, tarkastettavat tekstit on ladattava erikseen käsin. Ylimääräiset työvaiheet ja käsityö syövät aikaa ja aiheuttavat turhautumista. Opettajien on haastavaa päästä käsiksi raportteihin ja tarkastelu edellyttää eri järjestelmien välillä liikkumista. 

Raporttien etsiminen hankaloittaa käyttöä. Riippuen työkalusta johon Turnitin integroidaan, raporttien etsiminen voi olla haastavaa. Esimerkiksi monien oppilaitosten käyttämä Moodle on ominaisuuksiltaan erittäin laaja työkalu, josta yksittäisten raporttien etsiminen voi olla työlästä. Mitä syvemmältä järjestelmän kätköistä raportteja on etsittävä, sitä enemmän opettajan aikaa haaskataan turhaan. 

Riittämätön tuki tekoälyllä laadittujen tekstien tunnistamiseen. Tekoälyllä laaditut tekstit ovat nousseet nopeasti oppilaitosten huolenaiheeksi. Kaikki plagiarismintarkastustyökalut eivät vielä ole integroineet tekoälyn tunnistusta osaksi ominaisuuksiaan. Opettajalla ei välttämättä ole edellytyksiä tunnistaa tilanteita, joissa on syytä epäillä tekoälytyökaluja tai tähän työhön tulee käyttää ulkoisia työkaluja. 

Turnitin + Workseed = Tarkastuksen automaatio


Workseed tukee nyt integraatiota Turnitin -plagiarismin tarkistustyökalun kanssa. Turnitin on laajasti käytetty työkalu, joka on osa useimpien oppilaitosten työnkulkua ja eettisen toiminnan valvontaa. 

Turnitin -integraatio on toivottu lisä Workseed -oppimisympäritöön. Se nopeuttaa plagiaatinhallinnan työnkulkua opettajalle ja vähentää hallinnollista työtä keskittämällä kirjallisten töiden palauttamisen ja plagiaattiraporttien tarkastuksen samaan työkaluun.

Turnitin -integraatio helpottaa opettajan työtä (ainakin) seuraavin tavoin:

Järjestelmäintegraatio luo selkeän työnkulun. Workseed sopii hyvin raporttien ja kirjallisten tehtävien palauttamiseen. Kun Turnitin on integroitu osaksi alustaa, opettajan ei tarvitse tehdä dokumenttien tarkastamiseksi mitään käsin, vaan tarkastus on automaattinen osa tehtävien palauttamista.

Opiskelijalle ei muodostu uusia työvaiheita, vaan tarkastus suoritetaan automaattisesti tehtävää palautettaessa. Lisäksi opiskelija saa nähdä tarkastuksen tuloksen heti, mikä tukee opiskelijan akateemisen kirjoittamisen taitojen kehittymistä ja vähentää tarkastuksen aiheuttamaa stressiä. 

Plagiaatintunnistus Workseedissä Turnitin -integraatiolla parantaa työnkulkua opettajalle ja opiskelijalle.
Plagiaatintunnistus ei edellytä opiskelijalta erityisiä toimia. Tehtävä palautetaan normaalisti ja alusta suorittaa tarkastuksen automaattisesti. Opiskelija myös näkee tarkastuksen tuloksen ennen kuin harjoite merkitään tehdyksi.

Selkeä ja helppo raportointi. Monissa korkeakoulutuksen käyttämissä ympäristöissä monimutkainen käyttöliittymä ja suuri määrä ominaisuuksia voi tehdä raporttien paikantamisesta haastavaa. Workseedin käyttöliittymä on erittäin yksinkertainen ja intuitiivinen. Siksi myös Turnitin-raportin tarkastaminen onnistuu vaivattomasti, mikä parantaa käyttäjäkokemusta.

Opettajan ei tarvitse etsiä erillisiä plagiaattiraportteja lainkaan. Tarkastuksen tulokset voi nähdä osana raporttia, johon opettaja tutustuu arvioinnin yhteydessä muutenkin. 

Workseedin Turnitin -integraatiolla opettaja näkee tarkastuksen tulokset osana raporttia, eikä tämän tarvitse siirtyä eri järjestelmien välillä.
Turnitin -tarkastuksen tulokset näkyvät raportti-näkymässä suoraan. Opettajan ei tarvitse siirtyä eri työkalujen tai näkymien välillä.

Tekoälyllä tuotettujen tekstien tunnistaminen. Integraatio tukee paitsi plagioinnin tunnusmerkkien tunnistamista, se auttaa myös tunnistamaan tapauksia, joissa on syytä epäillä tekoälyllä tuotetun sisällön hyödyntämistä ilman asianmukaisia merkintöjä. Workseed tuo siis uusimmat plagiaatinhallinnan työkalut opettajan käytettäväksi.

Workseedin plagiaatintunnistus mahdollistaa myös tekoälyllä laadittujen tekstien tunnistamisen.
Turnitin -integraatio tukee myös tekoälyllä tuotettujen sisältöjen tunnistamista.

Miten otan plagiarismintunnistuksen käyttöön Workseedissä?


Jos oppilaitos käyttää Turnitin -plagiaatinhallintatyökalua, se on nyt integroitavissa suoraan osaksi Workseedin käyttöliittymää. Integraation toteuttaminen säästää merkittävästi ammattikorkeakoulun opettajien työaikaa ja tekee käyttökokemuksesta paremman opiskelijoille.

Alustalle palautettavia tehtäviä on mahdollista tarkastaa automaattisesti ilman, että opiskelijan tai opettajan tarvitsee tehdä manuaalisesti mitään. Opiskelijan toimintaan Turnitin -tarkastus ei vaikuta lainkaan. Lisäksi opiskelija näkee arvioinnin tulokset suoraan omasta käyttöliittymästään. Opettaja puolestaan voi tarkastella tarkastuksen tuloksia suoraan raporttinäkymästä ilman tarvetta siityä eri järjestelmien välillä.

Huomaathan, että ammattikorkeakoululla tulee olla oma lisenssi Turnitin -ohjelmistoon integraation käyttöönottamiseksi. 

Integraation käyttöönottoa varten voit olla yhteydessä tekniseen tukeemme support@workseed.fi. Tekninen tukemme avustaa sinua käyttöönoton jokaisessa vaiheessa ja voi antaa tukea integraation hankintaan. 

Jos haluat lisätietoa alustan sovellusalueista juuri omassa oppilaitoksessasi, voit tilata demon täällä. Asiantuntijamme auttavat sinua kartoittamaan tapoja parantaa työnkulkua. 

TESTITUNNUSTEN TILAUS ONNISTUI